Nr Programu: | KIK/34 |
Tytuł: |
Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej |
Instytucja Realizująca: |
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła |
Partnerzy: | Instytut "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" Polskie Towarzystwo Dietetyki Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie |
Całkowity budżet: | 5 971 576 CHF |
Kwota grantu: | 4 500 000 CHF |
Okres realizacji: | 1.07.2011 - 31.12.2016 |
Strona internetowa projektu: | WWW |
Celem głównym projektu jest promocja zdrowego stylu życia, w tym zapobieganie nadwadze i otyłości oraz innym przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej Zadania realizowane będą na terenie całego kraju i skierowane będą do najbardziej wrażliwych grup ludności: kobiet ciężarnych i karmiących, dzieci i młodzieży, osób dorosłych ze szczególnym uwzględnieniem osób z nadmierną masą ciała; ich adresatem będą także producenci żywności.
Program obejmować będzie 4 główne zadania:
Zadanie 1: "Żywieniowa promocja zdrowia, ze szczególnym uwzględnieniem profilaktyki nadwagi i otyłości wśród kobiet w ciąży i matek karmiących oraz zbadanie jej wpływu na wybrane parametry stanu odżywienia". Żywieniową promocją zdrowia objętych będzie 28000 ciężarnych. Zadanie wykonywane będzie z udziałem przeszkolonych położnych sprawujących opiekę nad zdrowymi ciężarnymi oraz w szkołach rodzenia. Zostaną one zaopatrzone w stosowne materiały. U kobiet oraz ich dzieci (noworodków) oceniony zostanie wpływ zastosowanych metod edukacyjnych na stan odżywienia (na podstawie cech antropometrycznych).
Zadanie 2: "Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia w przedszkolach, szkołach: podstawowych, gimnazjalnych i średnich oraz ocena wpływu tej edukacji na sposób żywienia, stan odżywienia i poziom wiedzy dzieci i młodzieży". Zadanie oprócz dzieci i młodzieży obejmie: ich rodziców oraz nauczycieli przedmiotów przyrodniczych i wychowania fizycznego. Realizowane będzie w 1600 placówkach. Będą one miały możliwość przystąpienia do programu Szkoła Przyjazna Żywieniu, który będzie opracowany w ramach niniejszego zadania. Zostaną zapewnione odpowiednie materiały i pomoc merytoryczna w spełnieniu warunków do uzyskania certyfikatu.
Zadanie 3: "Wdrażanie zasad racjonalnego stylu życia wśród osób z nadwagą i otyłością w systemie ochrony zdrowia w Polsce" jest rozwiązaniem w którym uwzględniono działania z obszaru prewencji wtórnej. Zaplanowano przeprowadzenie działań interwencyjnych wśród dorosłych osób z nadwagą i otyłością w celu: zmniejszenia częstości występowania nadmiernej masy ciała i powikłań otyłości; wyrobienia prawidłowych nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej; nabycia umiejętności radzenia sobie ze stresem. 12 tygodniowe programy interwencyjne, obejmą około 1600 osób z nadwagą i otyłością. W realizację tych programów włączeni będą lekarze, dietetycy, rehabilitanci i psycholodzy. Utworzone będą także dietetyczne punkty konsultacyjne. Zastosowana interwencja oprócz zmian w stylu życia wpłynie na obniżenie masy ciała uczestników.
Zadanie 4: "Upowszechnianie wiedzy o składzie i wartości odżywczej żywności, oświadczeniach żywieniowych i zdrowotnych oraz znakowaniu żywności celem wpływu na kształtowanie racjonalnych wyborów produktów spożywczych", realizowane będzie poprzez zajęcia praktyczne prowadzone przez dietetyków w supermarketach, którzy będą uczyć klientów odczytywania etykiet produktów spożywczych i odpowiadać na pytania z zakresu wartości odżywczej żywności i jej znakowania. Ważnym narzędziem w realizacji tego zadania będzie portal internetowy, na którym umieszczane będą opracowywane materiały edukacyjne: ulotki, kalkulator kalorii i podstawowych składników odżywczych, biuletyn informacyjno - edukacyjny dla producentów żywności i konsumentów, przykładowe diety pod hasłem "odchudzamy potrawy". Organizowane będą także Dni Otwarte.
Wszystkie ww. wymienione zadania wspierane będą zadaniem "Kampania medialna na rzecz zmniejszania nadwagi i otyłości w Polsce" w ramach którego fachowo, przy udziale specjalistów przygotowywane i dystrybuowane będą materiały edukacyjne i promocyjne.